Heeeerlijk dat het zonnetje weer schijnt. Terrasje, zwemmen, lekker op vakantie, of een boekje lezen in de tuin. Allemaal super fijn. Alleen kan de zonnekracht deze dagen extra sterk zijn. Dat betekent dat je in een paar minuten al kunt verbranden. Dit is, uiteraard, slecht voor je huid.
Daarom geven wij graag wat tips om zonnebrand en een zonnesteek te voorkomen:
- Blijf tussen 11.00-15.00 uit de zon. De zon staat dan op haar hoogst en is dan het sterkst.
- Draag beschermende kleding en een hoed of pet met zonneklep.
- Draag geen natte kleding. Natte kleding laat meer UV straling door dan droge.
- Drink voldoende water.
- Bewolking en parasols laten gewoon UV straling door. Smeer je dus altijd in met zonnebrand, ook als je onder een parasol ligt.
- Gebruik zeker in het begin van de zomerperiode minstens factor 20, maar hoger wanneer je een gevoelige huid hebt.
- Smeer jezelf een half uur vóór je gaat zonnen al in, en herhaal dit minstens elke twee uur als je in de zon ligt. Doe het vaker als je gaat zwemmen. Waterproof crème wrijf je er met een handdoek af, dus na het zwemmen gewoon opnieuw smeren, ook al gebruik je waterproof crème.
- Drink overdag geen alcohol. Door alcohol verwijden je bloedvaten, wat zonnebrand kan verergeren.
- Water en zand reflecteren zonnestraling, dus wandelend in de branding of dobberend op een luchtbedje verbrand je sneller. Smeer je in dit geval elk uur in met factor 30-50, dan blijf je beschermd.
- Zuinig smeren geeft een lagere bescherming dan op de verpakking staat. Het is goed om zeven theelepels aan hoeveelheid aan te houden:
- Eén voor je gezicht en hals
- Twee voor armen en schouders
- Twee voor benen en voeten
- Twee voor borst, rug en buik
Houdbaarheid zonnebrandcrème
- Zonnebrandcrème is niet eeuwig houdbaar. Op een potje staat de zogenaamde PNO – Periode Na Openen. Je ziet een tekening van een open potje met een getal en de letter M. 12M staat voor 12 maanden houdbaar na opening. Dit gaat over de houdbaarheid van de crème, niet over de factor.
- Zonnebrand kan wel twee jaar mee, maar dan moet je het wel op de juiste manier bewaren: op kamertemperatuur. Laat hem niet in de auto liggen; daar schommelt de temperatuur nogal en crème kan daar niet goed tegen.
- Ruikt je zonnebrandcrème vies, mengt het niet meer na schudden of heeft ie een rare kleur? Gooi hem dan weg; dan is ie niet goed meer.
- Hou er voor de factor van je crème rekening mee dat die de helft zo sterk is na één jaar, dus factor 30 werkt het jaar erna als factor 15. In werkelijkheid is het minder heftig dan dit (factor 30 is waarschijnlijk nog rond factor 26), maar als je rekent met de helft, zit je altijd goed.
- Ga je lekker zonnebaden aan de rand van het zwembad? Leg je zonnebrandcrème uit de zon, bijvoorbeeld onder een handdoek gewikkeld of in je koeltas. Als je crème warm wordt, vermindert de factor.
Nog vragen? Wij helpen je graag in 1 van onze winkels. Een fijne zomer gewenst!
Liefs, team DA Fredriek.